Mission Statement

De Planteneter inspireert tot, informeert over en begeleidt bij de plantaardige lifestyle. De Planteneter wil mensen hun eigen verantwoordelijkheid voor voeding en gezondheid weer terug geven. Want een gezond lichaam is het resultaat van een gezonde lifestyle.

Bedrijfsgegevens

De Planteneter

  • info@deplanteneter.nl
  • VOF De Planteneter
  • KvK nummer 59694246
  • BTW nummer NL 8536.07.539.B01
Meer

ZOMERZONNEWENDE: tijd voor een nieuw begin!

door Boele Ytsma op 10 juni 2015 om 15:25 over , , , , , , en
10 jun

Nog 10 dagen en dan is het officieel zomer! Zondag 21 juni is de langste dag van het jaar. Ik vind het elk jaar weer een bijzondere gedachte dat vanaf dan de dagen weer korter worden, terwijl de zomer nog moet aanbreken. Het is in ieder geval een dag die veel natuurvolken als een bijzondere dag vereerden – de Zomerzonnewende. En dat is niet zonder reden.

Een betekenisvol moment

Vooral in Scandinavië is nog veel van die verering terug te vinden in de folklore (Midsommarafton). En dat is ook te begrijpen. Hoe verder van de evenaar, des te groter zijn de verschillen in de seizoenen. In een deel van Noorwegen en Zweden wordt het ’s zomers helemaal niet donker en in de winter helemaal niet licht. Dat dan de uitersten (de zonnewendes) worden gevierd is begrijpelijk.

Dat mensen al eeuwenlang gefascineerd zijn door de zonnewendes, bewijst ook Stonehenge, de bijzondere stenenformatie in Groot-Brittannië. Hoewel veel van de betekenis van deze heilige plek niet bekend is, lijkt wel duidelijk dat het de beide zonnewendes wil markeren. Tijdens de midzomerzonnewende komt de zon exact achter de zogenaamde ‘Heel Stone’ op. Elk jaar trekt dit moment weer meer bezoekers, die dit bijzondere moment met rituelen vieren.

In een poging populaire heidense feesten een nieuwe, christelijke betekenis te geven heeft de kerk ooit van de winterzonnewende het ons bekende kerstfeest (de geboorte van Jezus) gemaakt. De zomerzonnewende werd het Sint Jansfeest (de geboorte van Johannes de Doper), maar dit feest is in de meeste kerken in de vergetelheid geraakt.

Is het bijgeloof? Is het magie? Ik denk dat we moeilijk kunnen vaststellen wat een zonnewende met mensen doet. In de natuur veranderen sommige dingen wel heel snel na 21 juni. Boeren en natuurliefhebbers weten dat. Er zijn vogels die niet meer zingen na 21 juni, er zijn planten die niet verder groeien en groenten die je beter na 21 juni niet meer kunt eten omdat ze hun voedingstoffen verliezen en omdat de oogst de plant schaadt.

Jouw persoonlijke wende

Zelf sta ik meestal wel even stil bij de zonnewende. Ik zie het als een mogelijkheid om dingen in mijn leven ook een wending te geven. Een stap waar ik al lang tegenaan hikte. Een besluit dat maar niet genomen wilde worden. Een verhaal dat eindelijk verteld moet worden. Kan dat dan niet op 12 juni of op 24 augustus? Tuurlijk wel. Maar op 21 juni verandert er veel meer – het is alsof je persoonlijke verandering (wende) wordt opgenomen in een grotere verandering.

Misschien spreekt het je aan en zou je in de zomerzonnewende dit jaar ook wel een persoonlijk nieuw begin willen zien. Ik moest aan dit alles denken toen ik de verhalen las van de tientallen nieuwe cursisten van BLOEI! die zich in een besloten Facebookgroep aan elkaar voorstellen. Stuk voor stuk zijn deze mensen aan BLOEI! begonnen omdat ze iets willen veranderen in hun leven. Ze verlangen naar een ommekeer, een nieuw begin, een wende. En ik denk dat het jaar waarin ze BLOEI! gaan volgen ook een jaar van grote veranderingen zal zijn.


Wil jij dat ook? Oude patronen doorbreken? Jezelf die vitaliteit gunnen waar je al zo lang naar verlangt? Stoppen met de zelf-sabotage? Lichter leven? Een reset van je bestaan, zodat je werkelijk kunt zijn wie je nú bent (en niet alleen een product van je eigen geschiedenis)? Dan zou BLOEI! wel eens dé cursus kunnen zijn!

Zonnewende-aanbieding

Hoe dan ook: ik wil je tussen vandaag en de zomerzonnewende op 21 juni (dus 11 dagen) de kans geven om BLOEI! met een eenmalige grote korting te kopen. In les 1 van BLOEI! krijg je o.a. de opdracht om een brief te schrijven aan jij-over-één-jaar. Zou het niet prachtig zijn om te kijken wat er tussen de zonnewende van 2015 en die van 2016 allemaal is veranderd?

Concreet: de komende 11 dagen kost BLOEI! niet € 648,- voor een heel jaar begeleiding, maar slechts € 350,-. Als je gebruik wilt maken van deze aanbieding, vul dan bij de bestelling de couponcode zonnewende in en klik op ‘Couponcode toepassen’.

Je zou BLOEI! niet moeten doen omdat het nu goedkoop is om in te stappen. Ik wil dat je alleen BLOEI! doet als je werkelijk het commitment hebt om je leven te veranderen. Maar áls je dat hebt en je hikte al een poosje tegen het geld aan, dan is dit misschien je moment. Ik denk dat je geen spijt krijgt.

Ik wens je een inspirerende zomer!

Boele

 

NIEUWSBRIEF

Meld je nu aan!
 
Voornaam*
E-mail*
 
 
Je ontvangt meteen de laatste nieuwsbrief!
 
dit veld niet invullen s.v.p.

Gratis VIDEOcursus

VIDEOcursus: De 14 geheimen van persoonlijke bloei!
 
Voornaam*
E-mailadres*
 
dit veld niet invullen s.v.p.

Eén week BLOEI!

Waar mag ik de eerste week van BLOEI! naar toe sturen?
 
Voornaam
E-mailadres*
dit veld niet invullen s.v.p.

Boele en Anat starten een beweging!

Hallo aarde is een initiatief van Boele Ytsma en Anat Gringhuis. Zij willen daarmee een beweging starten van mensen die zich verbinden met elkaar, met de aarde, met de natuur. Mensen die verantwoordelijkheid willen nemen voor de aarde uit liefde voor het leven zelf. Licht en vrolijk, gul en gulzig, eenvoudig en overvloedig.

Hallo aarde is een dagelijkse vlog waarin zij je deelgenoot maken van hun boeiende en bloeiende leven. Van het aanleggen van prachtige tuinen en het bouwen van een energieneutraal huis tot reizen naar inspirerende plekken en rijden in een electrische auto. Ze laten je meekijken in hun dagelijkse leven. Ze delen hun recepten voor een gezonde lifestyle (zowel in de keuken als elders in het leven).

LEES HIER MEER!

Bestel hier mijn boek

Hét Nederlandse boek over de plantaardige lifestyle! Als je gezondheid je lief is, wil je dit boek niet missen. 

-- TIJDELIJK UITVERKOCHT! --

Abonneer je op de DAGELIJKSE VLOG van Hallo aarde

Boele en Anat maken elke dag (élke dag!) een video over hun leven. Daarin laten zij zien hoe ze leven, hoe ze eten, hoe ze plannen maken en uitvoeren. Ze laten diep in hun leven kijken en delen hun persoonlijke inzichten over een goed en overvloedig leven. 

Eén ding is zeker: geen dag zal hetzelfde zijn. Kijk hoe Boele en Anat werken aan hun permacultuurtuin, hoe ze hun oude boerderij verbouwen tot een energieneutraal huis, hoe ze zonnestroom opwekken voor hun eigen electrische auto(s), hoe ze een lunchroom in Groningen voorzien van verse groenten, hoe ze hun ideeën en idealen van dag tot dat uitleven. 

Als je je voor € 10,- per maand abonneert op de dagelijkse vlog voorzie je jezelf van een dagelijkse dosis inspiratie en informatie en help je Boele en Anat met de uitbouw van hun plannen. Je betaalt per maand, dus je verplicht jezelf tot niks. Maar je maakt er wel veel moois mee mogelijk.

Abonneer je nu!