Mission Statement

De Planteneter inspireert tot, informeert over en begeleidt bij de plantaardige lifestyle. De Planteneter wil mensen hun eigen verantwoordelijkheid voor voeding en gezondheid weer terug geven. Want een gezond lichaam is het resultaat van een gezonde lifestyle.

Bedrijfsgegevens

De Planteneter

  • info@deplanteneter.nl
  • VOF De Planteneter
  • KvK nummer 59694246
  • BTW nummer NL 8536.07.539.B01
Meer

Alles begint met een goed FUNDAMENT (en 5 tips voor een solide basis onder je leven)

door Boele Ytsma op 9 september 2015 om 12:07 over , , en
9 sep

Als zoon van een architect weet ik dat alles wat je bouwt een goed fundament nodig heeft. Je kunt een prachtig huis bouwen, maar als het niet een solide fundament heeft, zal het in korte tijd veranderen in een bouwval. En inmiddels weet ik, wijs geworden door het leven, dat dat voor veel meer geldt dan alleen voor huizen. Wát je ook wilt bouwen of veranderen in je leven: het fundament bepaalt de kwaliteit ervan. In het programma BLOEI! noemen we dat: het ‘eerste levensgebied’.

Jouw lichaam als fundament

Of je nou ongewild, door onverwachte wendingen, in je leven in een roerige tijd terecht bent gekomen of je wilt zélf ingrijpende veranderingen doorvoeren in je leven, je zult altijd weer moeten werken aan een goed fundament. En als het gaat om ons eigen leven, dan is het duidelijk wat het fundament is: jouw en mijn lichaam. Zonder een gezond en goed functionerend lichaam kunnen we tegenslagen niet goed opvangen, kunnen we veranderingen niet volhouden en kunnen we ons niet goed aanpassen aan veranderde omstandigheden.

Laat ik het persoonlijk maken. Dit jaar blijkt voor mij een jaar te zijn van grote en ingrijpende veranderingen in mijn leven, op heel veel gebieden. Dat kost veel tijd en aandacht en energie. En zo nu en dan voelt het allemaal overweldigend. En toch… het gaat heel goed met mij. Ja, zonder overdrijving kan ik zeggen: het gaat heel goed. Elke dag weer vind ik de energie en de moed om verder te gaan. Mijn lichaam doet het goed en ik voel me sterk en krachtig. Dat is bijzonder en stemt me intens dankbaar.

Van burn-out en depressie naar lichter leven

Hoe anders is dat geweest. Ik heb in mijn leven twee keer een burn-out opgelopen en verschillende keren geleden aan een depressie. Ik weet wat het is om niet meer verder te kunnen. Ik heb soms mijn werk moeten opgeven en zelfs mijn rol als vader van een gezin niet meer kunnen vervullen. Mijn leven leek dan op een bouwval, die ik langzaam steen voor steen weer moest opbouwen.

Waarom gebeurt dat nu niet? Waarom blijft het goed met me gaan, ondanks de ingrijpende gebeurtenissen in mijn leven? Ik denk dat het verschil is dat ik nu een stevig fundament heb.  Ik eet gezond, ik sport veel, ik slaap goed en ben veel buiten… kortom: ik koester mijn lijf. Bovendien heb ik mij vrij gemaakt van veel onnodige ballast in de vorm van oude emoties en fysieke spullen. Ik leef lichter, veel lichter.

Het eerste levensgebied

Vijf jaar geleden kantelde mijn leven. Ik heb toen besloten dat het roer echt om moest. Ik ben anders gaan eten, ik ben gaan sporten en ik heb mijn prioriteiten verlegd. En ik zie nu wat ik toen nog niet door had: ik heb gebouwd aan een solide en betrouwbaar fundament. Ik heb mijn eerste levensgebied gezond en vitaal gemaakt. 

Het ‘eerste levensgebied’ gaat over alles wat ons verbindt met de aarde: ons lichaam, onze gezondheid en onze voeding. Maar ook de spullen die we bezitten en het geld dat we hebben of niet hebben. En de primaire familiebanden: je ouders en je broers en zussen - zij vormen de directe verbinding tussen jou en de aarde. Al deze zaken vormen samen het fundament van jouw leven. Alles wat er verder is in je leven (gevoel, seksualiteit, zelfvertrouwen, relatie, communicatie, creativiteit, taal en spiritualiteit), bouwt daar op voort.

Begin bij het begin

Ik weet niet wat jouw omstandigheden zijn en hoe je dit leest. Het kan zijn dat je veel herkent en dat jouw verhaal vergelijkbaar is. In dat geval nodig ik je uit om je verhaal in de reacties met ons te delen. Maar het kan ook zijn dat het vooral je verlangen wekt: dat wil ik ook! Ik wil ook een sterke basis om de uitdagingen van het leven aan te kunnen… Ik wil ook mijn leven een nieuwe impuls geven… Ik wil ook de energie voelen om stappen in mijn leven te zetten.

Mijn advies is dan eigenlijk heel eenvoudig: bouw eerst je fundament! Alles wat je verder verlangt komt daarna. Bouw aan je gezondheid, aan je vitaliteit, aan je energie. En dat is eenvoudiger dan je denkt.

Ik heb in de afgelopen 5 jaar gezien dat een gevarieerd plantaardig eetpatroon de allerbeste investering in je lichaam is. Iedereen die dat doet merkt vrijwel onmiddellijk verschil. Eigenlijk meldt iedereen een toename van energie. De meeste mensen vinden hun gezonde lichaamsgewicht. Veel mensen met klachten, verliezen hun klachten. Mensen worden helderder in hun hoofd en ervaren meer focus en toewijding. En plotseling ben je bijna nooit meer ziek.

Een solide fundament!

Laat me je 5 basistips geven om een solide fundament te bouwen onder je leven:

1. Eet gezond

Dat wil zeggen: laat de dierlijke producten zoveel mogelijk staan (vlees, vis, zuivel en eieren) en kies voor royaal groente, fruit, granen, peulvruchten, noten en zaden. En probeer dat alles zo onbewerkt mogelijk te eten – zoals de natuur het ons aanreikt. En vermijd alsjeblieft alle rommel die in fabrieken wordt gemaakt: suiker, snoep, chips, frisdrank, kant-en-klaar maaltijden… Dat is geen eten, maar ‘eetbare, voedselachtige substantie’ (Pollan).

2. Beweeg!

Ons lichaam is gemaakt om te bewegen. Inmiddels wordt zitten als één van de grootste oorzaken van hart- en vaatziekten gezien. Maar ook voor een goed werkend brein is beweging onontbeerlijk. Beweeg dus dagelijks en ook meerdere keren per dag. Wandel, dans, huppel, fiets, spring… maar doe iets! En daarnaast is het goed dat je ook minimaal 3 x per week aan matig intensieve sport doet.

3. Neem je rust

Gun je lichaam en je hoofd rust. We leven in een wereld met oneindig veel meer prikkels dan onze voorouders ooit hebben gehad. Ons lijf en ons hoofd heeft tijd van herstel nodig. Mediteer, zoek de stilte, durf even niks te doen en vooral… koester je slaap.

4. Ga naar buiten

Het grootste deel van ons leven speelt zich tegenwoordig binnen af. Geen frisse lucht, geen zonlicht, geen wind door je haren… Goed beschouwd is ook dat een ondermijning van onze vitaliteit. Ga daarom zo vaak je kunt naar buiten. Adem de frisse lucht, voel de zon op je huid, laat de regen je huid strelen. Word een buitenmens!

5. Ruim op

Deze zag je misschien niet aankomen, maar het is in mijn ogen een superbelangrijk element van je fundament: maak ruimte in je leven. Of beter gezegd: ruim je leven op! Maak ruimte in je hoofd en ruimte in je huis. Hoe minder spullen je hebt, des te minder je bent verbonden aan je eigen verleden en des te vrijer kun je bewegen. Vergeef mensen die je iets hebben aangedaan, maak schoon schip, laat oude pijn los en maak de kringloopwinkel blij met jouw huisraad. Je zult versteld staan van de energie die dit geeft.

Waar wacht je nog op? Aan de slag met dat fundament!

 

 

 

NIEUWSBRIEF

Meld je nu aan!
 
Voornaam*
E-mail*
 
 
Je ontvangt meteen de laatste nieuwsbrief!
 
dit veld niet invullen s.v.p.

Gratis VIDEOcursus

VIDEOcursus: De 14 geheimen van persoonlijke bloei!
 
Voornaam*
E-mailadres*
 
dit veld niet invullen s.v.p.

Eén week BLOEI!

Waar mag ik de eerste week van BLOEI! naar toe sturen?
 
Voornaam
E-mailadres*
dit veld niet invullen s.v.p.

Boele en Anat starten een beweging!

Hallo aarde is een initiatief van Boele Ytsma en Anat Gringhuis. Zij willen daarmee een beweging starten van mensen die zich verbinden met elkaar, met de aarde, met de natuur. Mensen die verantwoordelijkheid willen nemen voor de aarde uit liefde voor het leven zelf. Licht en vrolijk, gul en gulzig, eenvoudig en overvloedig.

Hallo aarde is een dagelijkse vlog waarin zij je deelgenoot maken van hun boeiende en bloeiende leven. Van het aanleggen van prachtige tuinen en het bouwen van een energieneutraal huis tot reizen naar inspirerende plekken en rijden in een electrische auto. Ze laten je meekijken in hun dagelijkse leven. Ze delen hun recepten voor een gezonde lifestyle (zowel in de keuken als elders in het leven).

LEES HIER MEER!

Bestel hier mijn boek

Hét Nederlandse boek over de plantaardige lifestyle! Als je gezondheid je lief is, wil je dit boek niet missen. 

-- TIJDELIJK UITVERKOCHT! --

Abonneer je op de DAGELIJKSE VLOG van Hallo aarde

Boele en Anat maken elke dag (élke dag!) een video over hun leven. Daarin laten zij zien hoe ze leven, hoe ze eten, hoe ze plannen maken en uitvoeren. Ze laten diep in hun leven kijken en delen hun persoonlijke inzichten over een goed en overvloedig leven. 

Eén ding is zeker: geen dag zal hetzelfde zijn. Kijk hoe Boele en Anat werken aan hun permacultuurtuin, hoe ze hun oude boerderij verbouwen tot een energieneutraal huis, hoe ze zonnestroom opwekken voor hun eigen electrische auto(s), hoe ze een lunchroom in Groningen voorzien van verse groenten, hoe ze hun ideeën en idealen van dag tot dat uitleven. 

Als je je voor € 10,- per maand abonneert op de dagelijkse vlog voorzie je jezelf van een dagelijkse dosis inspiratie en informatie en help je Boele en Anat met de uitbouw van hun plannen. Je betaalt per maand, dus je verplicht jezelf tot niks. Maar je maakt er wel veel moois mee mogelijk.

Abonneer je nu!